Vlasserijmuseum

Na een korte fietsroute, met een verkoelende drinkstop onderweg, werden we met een twintigtal senioren, waarvan er enkele deelnemers in verband met de warmte met de auto waren gekomen, om omstreeks 11.00 uur hartelijk in Klundert ontvangen met koffie, thee en een heerlijk gebakje.
Rond de klok van 11.30 uur kregen onze senioren een uitgebreide rondleiding in het “Suikermuseum”, waar een medewerker van het museum ons meenam in de expositie van bietenzaadje tot suikerklontje.
Na deze leerzame en duidelijke uitleg van de suikerindustrie van het verleden tot en met het heden, werd er om 12.30 uur een goed verzorgde en uitgebreide lunch geserveerd in de koele ontvangstruimte van het museum.
Om 13.30 uur werd de rondleiding vervolgd met een bezoek aan het “Nationaal Vlasserijmuseum”. Hier demonstreerde een medewerker van het museum, die jarenlang in de vlasindustrie werkte, het verwerkingsproces van vlas helemaal met de hand. Het was een lust voor het oog om te zien, hoe men door middel van repelen, braken, hekelen en zwingelen de ruwe vezel verwerken tot vlaslint. Nostalgische taferelen uit vroegere tijden kwamen bij de senioren weer boven drijven.
Na deze tweede rondleiding werd er nog onder het genot van een drankje nagepraat over de opgestoken en leerzame indrukken van deze dag, waarna rond de klok van 15.30 uur de terugtocht naar huis werd begonnen. Om 16.00 uur werd er nog een laatste pauzestop gehouden bij “De Turfvaart”in Etten-Leur, alwaar nog verkoelende drankjes werden gedronken.
Omstreeks 17.30 uur arriveerden wij weer op onze thuisbasis in Rucphen. Terugkijkend op deze dag, was deze zeer leerzaam en geslaagd, uitgaande van de positieve reacties van onze senioren.