Grafisch museum Wouw

Op woensdag 28 augustus j.l., hield de KBO afdeling Rucphen, haar fietsdagtocht naar Heerle en Wouw. Aangezien er s’morgens een flinke regenbui naar beneden kwam, werd er rond de klok van 10.00 uur, met een twintigtal senioren, bij droog weer en een zonnetje, fietsend vertrokken voor een prachtige fietsroute.

 De Tocht ging door het mooie Brabantse land, richting Heerle, alwaar we rond de klok van 12.00 uur werden verwacht bij “De Pannenkoeken-bakker” voor een lunch met overheerlijke pannenkoeken. Omstreeks de klok van 14.00 uur werd de fietstocht voortgezet richting Wouw, alwaar een bezoek gebracht werd aan het Grafisch Museum/Atelier “IN DEN GROENEN ZONCK”.

Het museum is particulier bezit van de eigenaar van het pand, de neerlandicus-grafisch kunstenaar Drs. Harrie Schalken, wonend en werkend in hetzelfde pand aan de Roosendaalsestraat nr. 43. De heer Harrie Schalken liet ons kennismaken met fotopanelen en materialen van de problematisering van de uitvinding van de boekdrukkunst, het lettergieten en het letterzetten, de opkomst van de boekdrukkunst in de Nederlanden en de gang van zaken in de laat-middeleeuwse boekdrukkerij.
Als bijzondere activiteiten vonden er demonstraties en lezingen plaats rond de historie van de boekdrukkunst en het drukken op trapdegelpersen en een nog in werking zijnde tweehonderd jaar oude klassieke boekdrukhandpers. Tevens werden er zeefdrukdemonstraties gegeven.

Tijdens een ingelaste pauze werden er, tegen een vrijwillige bijdrage, koffie, thee en een frisdrank aan onze senioren aangeboden.
Na deze leerzame en duidelijke uitleg van het drukkers- en boekbindersvak, werd rond de klok van 16.00 uur aan de terugtocht huiswaarts begonnen, met een laatste tussenstop in Roosendaal, alwaar nog een verkoelend drankje werd gedronken. Terugkijkend op deze dag, waarbij de weergoden ons bijzonder goed gezind waren met geen regen en een heerlijk zonnetje, was deze zeer leerzaam en geslaagd voor onze senioren.