Fietstochten 2016

Fietsen is gezond en bovendien erg gezellig met de
Rucphense Senioren Trappers

 

Ook in 2016 werden er daarom op de dinsdagavonden weer fietstochtjes georganiseerd. Om 18.00 uur vertrek vanaf gemeenschapshuis De Vaart. De werkgroep bepaalt waarheen de tocht zal gaan. Dat kan zijn de richting Zundert, Rijsbergen, Etten-Leur, Oud Gastel, Kruisland, Wouwse Plantage, meestal zo’n 30 km. Altijd is het einddoel een gelegenheid om gezellig koffie te drinken.

Elke maand kan bovendien deelgenomen worden aan een dagtocht van zo’n 65 tot 75 km. Vertrokken wordt om half tien in de ochtend. Afstanden zijn tegenwoordig minder belangrijk, omdat het merendeel van de ouderen met elektrische fietsen is uitgerust. Als het bergop gaat of er veel tegenwind is, moet de kopgroep wel eens op gewezen worden op het tempo omdat de elektrische ondersteuning niet geldt voor alle deelnemers. Meestal werd  in 2016 gestart met rond de twintig deelnemers, zowel op de dinsdagavonden als op de dagtochten.  

Het voorjaar 2016 begon nat en koud. De eerste dagtocht op 3 mei was daarom een flinke uitdaging. Met de wind in de rug werd vertrokken naar Meersel Dreef. De tocht terug was van een ander kaliber, tegenwind en regen en kou. Petje af voor de deelnemers.

Gelukkig volgde op het natte, koude voorjaar een lange warme zomer. Zo warm dat de dagtocht van 20 juli een week werd uitgesteld vanwege de tropische warmte die er heerste.

22 juni Ging de dagtocht richting Kalmthout. De bedoeling het meegebrachte brood, zoals vorige jaren, op te eten op Heide Statie, ging in de mist. Het bleek dat de kopgroep door wegomleggingen misleid was. Zo werd het een echte verrassingstocht.

Op 27 juli was het nog steeds tropisch warm maar desondanks was de fietstocht richting Terheijden met de oversteek van de rivier “de Mark” met het bekende fietspontje, weer een fantastische beleving. Natuurlijk werd er op tijd gestopt voor koffie, frisdrank en ijsjes!

17 augustus  was de volgende dagtocht. Deze keer ging de tocht richting Loenhout. Het was, zoals de hele maand augustus, fantastisch fietsweer.

14 september was de langste en misschien ook wel de mooiste fietstocht van het seizoen. Via Huijbergen en Ossendrecht langs de Brabantse Wal. De meegebrachte boterhammen moesten wel wachten tot aan het bekende café “Non Plus Ultra” in Woensdrecht. Die dag werd er meer dan 70 km gefietst.

Het prachtige weer in september, lokte de werkgroep uit om in oktober nog een extra dagtocht te plannen. Op de gekozen dag 12 oktober was jammer genoeg het weer omgeslagen in zuur najaarsweer. Toch was er nog een flinke groep die deze dag wind en kou trotseerde in het polderlandschap op de route naar Willemstad.

Al bij al is het een prachtig seizoen geweest voor de Rucphense Senioren Trappers. Op 23 november werd het wielerjaar van onze KBO, met alle deelnemers, afgesloten met een heerlijk diner bij Het Wapen van Nassau.

 

 

Dit verslag werd geschreven door Jan Uitdehaag, waarvoor onze hartelijke dank.